Skip to main content

bsc agriculture

In this video we will talk about BSc Agriculture Eligibility, Admission, Entrance Exams, Colleges, Salary, Scope ....  so Before starting the video if you haven't subscribe our channel.... Subscribe it for daily agriculture updates. So Let's start the video........  BSc Agriculture is a 4 year undergraduate course that primarily focuses on research and practices in agricultural science, dealing with disciplines like Genetics and Plant Breeding, Agricultural Microbiology, Soil Science, Plant Pathology, etc.It is a professional degree recognized by the Government of India in the field of agricultural science. This course aims to provide training to implement modern agricultural techniques and technologies in the real world scenario.BSc Agriculture EligibilityStudents who wish to study this course should have 
Completion of Intermediate (12 years of school education) in Science stream.Physics, Chemistry, Biology and/or Mathematics as the subjects of study.Apart from this, candidat…

Seed Technology questions

Question 1- The seed Act' was passed in which

year?

1944

1954

1966

1970

Ans  - 1966

Question 2  - Purity percentage of foundation seed?

99.5%

98%

95%

97%

Ans - 99.5 %

Question 3 -National Seed Research & Training (NSRTC) is located at  ? 

Lucknow 

Dehradun

Varanasi

Bhopal

Ans - Varanasi

Question 4 - Tag Colour of Registered Seed

Opal Green

Purple

Golden Yellow

White

Answer - Purple

Question 5 -Tag Colour of Breeder Seed? 

Opal Green

Purple

Golden Yellow

White

Answer- Golden yellow

Question-6 Impurity percentage of Seed is called  as ? 

Impurity

Blockage

Dockage

Inert

Answer - Dockage

Question 7-Tag Colour of  Foundation Seed ? 

Opal Green

Purple

Golden Yellow

White

Answer - White

Question 8-Tag Colour of  Truthfully labelled Seed? 

Opal Green

Purple

Golden Yellow

White

Ans - Opal Green

Question 9 - Objectionable weed of wheat?

Argemone mexicona

Convolvulus arvensis

Oryza sativa

Chicorum intybus

Ans- Convolvulus arvensis


Question 10 -Purity percentage of Certified seed?

99.5%

98%

95%

97%

Ans - 99 %



Question 11-Concept of foundation seed production was given by ? 


1- Paul Neelgard

2- J. W Robertson

3-N A Nobbe

4- S V Marthur

Ans - J. W Robertson 

Question 12-Grow out Test is done for Estimation of? 

Yield

Production

Genetic purity

Physical purity

Ans-Genetic Purity

Question 13 -Seed Act was Enforced on? 

2 0ct 1969

2oct 1968

2oct 1966

2oct 1972

Ans - 2 Oct  1969



Question 14--Father of hybrid Rice? 


Yuan Long Ping 

Peter Decresenzi

KL Chaddha

None of these

Answer- Yuan Long ping

Question 15 -International Seed Testing Association (ISTA) was founded in ? 

1920

1924

1930

1936

Ans-1924

Question 16 -National Seeds Corporation was established in ? 

1940

1956

1973

1963

Ans-1963

   Ques 17-Argemone mexicana is an objectional weed in ??
a-    Wheat
b-   Mustard
c-    Barley
d-    Chickpea

   ANSWER- Mustard

Ques 18- Breeder seed is the progeny of ??
A-  Foundation Seed
B-   Nucleus  Seed
C-   Certified Seed
D-  Registered Seed

ANS – NUCLEUS SEED

QUES 19- Certification is not required for ?

A-  Foundation Seed
B-   Nucleus  Seed
C-   Certified Seed
D-  Breeder Seed

ANS – BREEDER SEED

QUES20-Seed meant for generation distribution to the farmers for commercial crop production refers to ?

A-  Foundation Seed
B-   Nucleus  Seed
C-   Certified Seed
D-  Breeder Seed

ANSWER –CERTIFIED SEED

QUES21-Breeder seed is _____ % pure

 A-99
B-98
C-95
D-100

ANSWER -100 %

QUES22-Headquarters of the Union for the Protection of New Plant varieties is in

A-Thiland
B-USA
C-Switzerland
D-Denmark

ANSWER - Switzerland

QUES23- Cuscuta is an objectional weed of:

A- Cowpea
B- Lucerne
C- Berseem
D-Sorghum

ANSWER- LUCERNE

QUES 24 Seed coat is derived from ?
A-Testa
B-Embryo
C-Endosperm
D-Nucleus

ANSWER -Testa

QUES25- What is Seed Multiplication Ratio of Potato ?

A-1:10
B-1:6
C-1:8
D-1:4

Ans - 1:4

Follow Agri Buddy for more daily Agriculture mcq... 

Comments

Popular posts from this blog

Agriculture GK Quiz | General Knowledge Quiz on Agriculture | QUIZ-2

Agriculture GK Quiz | General Knowledge Quiz on Agriculture | QUIZ-21- Pegging is the term related to which crop?

a-sugarcane b-maize c-groundnut d-cotton e-paddy


Answer -c-groundnut

2-Which of the following is low salt tolerant crop ?

a-onion b-potato c-brinjal d-strawberry e-garlic
Answer -Strawberry


3-NAIP(National Agricultural Innovation Project )was started by ICAR  in ?

a-2006 b-2005 c-2007 d-2008 e-2011

Answer -2006
4-Which is total root parasite ?

a-orobranche b-conophalis c-epitagus d-all of these e-none of these

Answer-All of these

5-Parbhani Kranti  is a popular variety of ?

a-brinjal b-pea c-potato d-chilli e-okra


Answer - Okra
6-Close planting of banana increase the incidence of ?

a-panama wilt b-bunch top c-finger top d-sigatoka leaf e-both 2 and 4

6-D- SIGATOKA LEAF SPOT
7-Bitterness in bitter gourd is due to ?

a-momordicin b-quercetin c-capascin d-none of the above e- all of the above

Answer -a-momordicin
8-The chaubattia paste is prepared from ?

a-copper sulphate and hydrated lime b-copper sulphate and ammonium carb…

Agriculture GK Quiz | General Knowledge Quiz on Agriculture | QUIZ-13

Agriculture GK Quiz | General Knowledge Quiz on Agriculture | QUIZ-13

1-Which of the following  animal has longest gestation (730) period ?

a-Elephant
b- Mare
c- Buffalo
d- Donkey

2-Liquid endosperm is present in the seed of

a- Maize
b- Mango
c-Coconut
d- Pea

3- Which of these is an early variety of cabbage ?

a-Chieftain
b-Early drum head
c-Pride of India
d- none of above

4- For removing chlorophyll it should be boiled in ?

a- Alcohol
b- Phenol
c-  KOH
D- None of above

5-Association of Fungi with roots of higher plants is known as ?
a- Algae
b-Mycorrhiza
c- Basidolichen
d-none of above

6-Mango Pulp preserved by ?

a-Benzoic acid
b-Salt
c-Sugar
d-KMS

7- Japanese White is a  variety of ?

a-radish
b-carrot
c-tomato
d-onion

8-celphos  is the commercial name of
a- aluminium phosphide
b-endoselfon
c-triazophos
d-none of above

9- Mausam Bhawan is located at

a- New Delhi
b- Bombay
c- Kolkata
d- Pune

10- Clove is
a- fruit
b- seed
c-Thalmus of flower
d-flower bud

ANSWERS
1-A
2-C
3-C
4-C
5-B
6-C