Skip to main content

bsc agriculture

In this video we will talk about BSc Agriculture Eligibility, Admission, Entrance Exams, Colleges, Salary, Scope ....  so Before starting the video if you haven't subscribe our channel.... Subscribe it for daily agriculture updates. So Let's start the video........  BSc Agriculture is a 4 year undergraduate course that primarily focuses on research and practices in agricultural science, dealing with disciplines like Genetics and Plant Breeding, Agricultural Microbiology, Soil Science, Plant Pathology, etc.It is a professional degree recognized by the Government of India in the field of agricultural science. This course aims to provide training to implement modern agricultural techniques and technologies in the real world scenario.BSc Agriculture EligibilityStudents who wish to study this course should have 
Completion of Intermediate (12 years of school education) in Science stream.Physics, Chemistry, Biology and/or Mathematics as the subjects of study.Apart from this, candidat…

20 Important Agriculture Question

1. The science concerned with vegetable culture is called? 

(a) floriculture
(b) olericulture
(c) horticulture
(d) agriculture

*Ans. Olericulture

2. Which of the following elements is almost  non essential for plants?
(a) Ca
(b) Mo
(c) Zn
(d) Na

*Ans. Sodium

3. Who is known as  Sugarcane wizard  ? 

a -  Amitabh Kant
b - T S Venkataraman 
C-  Abhinav Gussain
D-  None of these

Ans  -  T S Venkataraman

4. Which of the following elements is not present in a nitrogenous base?

(a) Hydrogen
(b) Carbon
(c) Phosphorus
(d) Nitrogen

*Ans Phosphorus

5. A water-fern, which is used as a green manure in rice fields, is

(a) Salvinia
(b) Mucor
(c) Aspergillus
(d) Azolla

*Ans. Azolla

6. Green manure plants used by farmers mainly belong to ? 

(a) compositae
(b) leguminosae
(c) solanaceae
(d) poaceae

*Ans. Leguminosae

7. First bioinsecticide developed commercial scale was   ? 
(a) quinine
(b) DDT
(c) organophosphate
(d) sporeine

*Ans. sporeine

8. Norin-l0 gene from Japan is a

(a) dwarf gene of wheat
(b) dwarf gene of rice
(c) dwarf gene of maize
(d) disease resistant gene of rice

*Ans. Dwarf gene of wheat


9-Which is the Propagation method used for the
propagation of banana crop? 

(A) Sword suckers
 (B) T-Budding
(C) Air layering 
(D) Viner

Ans  -  Sword Suckers

Q10-Niger Belongs to the Family ? 

(a) compositae
(b) leguminosae
(c) solanaceae
(d) poaceae

 Ans  Compositae

11-Indian Institute of Forest management is located in which city? 

A-Dehradun
B-Bhopal
C-Mumbai
D-Delhi

Ans - Bhopal

12 When is International Coffee Day celebrated?

a) 1st October
 b) 2nd October
c) 5th October
d) 10th October


Ans  1 october

13-Sant Kabir Award has been launched for the
people who are related to ? 

[A] Cotton Textile Industry
 [B] Woolen Industry
IC] Handloom Industry
 [D] Village Industries

Ans - Handloom Industry

14-Which of the following Cereals have lowest  protein content? 

1-Wheat
2- Maize
3- Rice
4- Sorghum

Ans - Rice

15- Among Cereals lowest water requirement is for   ? 

1-Sorghum
2- Barley
3-Pearl Millet
4-Wheat

Answer -  Pearl Millet

16- Fruit Bearing branches in cotton are called   ?

1-Monopodial

2-Sympodial

3-Monoecious

4-All of these

Ans - Sympodial

17-Cassia angustifolia is a botanical name of  ? 

1-Isabgol

2-Sarpgandha

3-Senna

4 -None of these

18-"God of Sleep" is common Name of? 

(a) Isabgol
(b) Opium
(c) Vetiver
(d) None of these

Ans  -Opium

19-Indian Snakeroot " is common Name of? 

(a) Isabgol
(b) Opium
(c) Vetiver
(d) None of these

Ans - None of these

20-World Heaviest breed of cattle is???

1-Jersey

2-Sahiwal

3-Karan fries

4-None of these

Answer - None of these

For More Agriculture Quiz... 
Follow Agri Buddy on Instagram

For More agriculture Quiz visit



Comment the Answer now 🤓

Comments

Popular posts from this blog

Seed Technology questions

Question 1- The seed Act' was passed in whichyear?1944195419661970Ans  - 1966Question 2  - Purity percentage of foundation seed?99.5%98%95%97%Ans - 99.5 %Question 3 -National Seed Research & Training (NSRTC) is located at  ? Lucknow DehradunVaranasiBhopalAns - VaranasiQuestion 4 - Tag Colour of Registered SeedOpal GreenPurpleGolden YellowWhiteAnswer - PurpleQuestion 5 -Tag Colour of Breeder Seed? Opal GreenPurpleGolden YellowWhiteAnswer- Golden yellowQuestion-6 Impurity percentage of Seed is called  as ? ImpurityBlockageDockageInertAnswer - DockageQuestion 7-Tag Colour of  Foundation Seed ? Opal GreenPurpleGolden YellowWhiteAnswer - WhiteQuestion 8-Tag Colour of  Truthfully labelled Seed? Opal GreenPurpleGolden YellowWhiteAns - Opal GreenQuestion 9 - Objectionable weed of wheat?Argemone mexiconaConvolvulus arvensisOryza sativaChicorum intybusAns- Convolvulus arvensis
Question 10 -Purity percentage of Certified seed?99.5%98%95%97%Ans - 99 %

Question 11-Concept of foundation see…

Agriculture GK Quiz | General Knowledge Quiz on Agriculture | QUIZ-2

Agriculture GK Quiz | General Knowledge Quiz on Agriculture | QUIZ-21- Pegging is the term related to which crop?

a-sugarcane b-maize c-groundnut d-cotton e-paddy


Answer -c-groundnut

2-Which of the following is low salt tolerant crop ?

a-onion b-potato c-brinjal d-strawberry e-garlic
Answer -Strawberry


3-NAIP(National Agricultural Innovation Project )was started by ICAR  in ?

a-2006 b-2005 c-2007 d-2008 e-2011

Answer -2006
4-Which is total root parasite ?

a-orobranche b-conophalis c-epitagus d-all of these e-none of these

Answer-All of these

5-Parbhani Kranti  is a popular variety of ?

a-brinjal b-pea c-potato d-chilli e-okra


Answer - Okra
6-Close planting of banana increase the incidence of ?

a-panama wilt b-bunch top c-finger top d-sigatoka leaf e-both 2 and 4

6-D- SIGATOKA LEAF SPOT
7-Bitterness in bitter gourd is due to ?

a-momordicin b-quercetin c-capascin d-none of the above e- all of the above

Answer -a-momordicin
8-The chaubattia paste is prepared from ?

a-copper sulphate and hydrated lime b-copper sulphate and ammonium carb…

Agriculture GK Quiz | General Knowledge Quiz on Agriculture | QUIZ-13

Agriculture GK Quiz | General Knowledge Quiz on Agriculture | QUIZ-13

1-Which of the following  animal has longest gestation (730) period ?

a-Elephant
b- Mare
c- Buffalo
d- Donkey

2-Liquid endosperm is present in the seed of

a- Maize
b- Mango
c-Coconut
d- Pea

3- Which of these is an early variety of cabbage ?

a-Chieftain
b-Early drum head
c-Pride of India
d- none of above

4- For removing chlorophyll it should be boiled in ?

a- Alcohol
b- Phenol
c-  KOH
D- None of above

5-Association of Fungi with roots of higher plants is known as ?
a- Algae
b-Mycorrhiza
c- Basidolichen
d-none of above

6-Mango Pulp preserved by ?

a-Benzoic acid
b-Salt
c-Sugar
d-KMS

7- Japanese White is a  variety of ?

a-radish
b-carrot
c-tomato
d-onion

8-celphos  is the commercial name of
a- aluminium phosphide
b-endoselfon
c-triazophos
d-none of above

9- Mausam Bhawan is located at

a- New Delhi
b- Bombay
c- Kolkata
d- Pune

10- Clove is
a- fruit
b- seed
c-Thalmus of flower
d-flower bud

ANSWERS
1-A
2-C
3-C
4-C
5-B
6-C