Skip to main content

Bsc agriculture entrance exam

Agricultural exams are held at national, state and university level to grant admission to the candidates in various undergraduate and postgraduate agricultural programmes in Indian agricultural universities. At the national level, ICAR is conducted and AGRICET, CG PAT, JCECE, MP PAT are conducted at the state level. The courses offered in agriculture have a great scope. They deal with food production, horticulture, rural economy and development, environmental health etc....... National Level Agricultural Entrance ExamsIndian Council of Agricultural Research (ICAR) – AIEEA UG | AIEEA PG | AICE SRF/JRF (PGS)State Level Agriculture Entrance ExamsAndhra PradeshAP Engineering, Agriculture and Medical Common Entrance Test (EAMCET)AGRICETChhattisgarhCG Pre Agriculture Test (PAT)Indira Gandhi Agricultural University (IGKV) CETJharkhandJharkhand Combined Entrance Competitive Examination (JCECE)MaharashtraMCAER Common Entrance Test (CET)Madhya PradeshMP Pre Agriculture Test (PAT)OrissaOrissa Un…

AGRICULTURE QUIZ QUESTIONS PART -14 BY AGRI BUDDY

Agriculture Quiz questions - Agri Buddy

InstagramYouTubeQuestions -1 The scientific name of foxtail millet:

1-Eleusine coracana
2-Setaria italica
3-Panicum milaceumm
4-Pennisetum glaucum

Answer - Setaria italica is also known as Foxtail millet is an Italian millet ( Kakun). 

Note 
Finger millet - Eleusine coracana is known as mandua, ragi, birds foot millet. 
Proso millet is known as Cheena scientific name is Panicum miliaceum. 
Barnyard Millet - Echinochloa frumentacea is known as madria. 
Kodo Millet - Paspalum scrobiculatum
Little Millet - Panicum sumatrense


Question2-The measurement of 'direct solar
radiation' use which instrument?
1-Pyranometer
2-Spectroradiometer
3- Pyrheliometer
4-Pyrgeometre

Answer - Pyrheliometer

Note
Pyranometer is a dome like structure that measures diffused sun energy while Pyrheliometer is an instrument that measures direct sun's energy. Both are often used in conjunction in meteorological research stations. While Pyranometer measures global solar radiation, Pyrheliometer measures direct solar irradiance.

Question3-National women farmer day celebrated which day?
1-15 oct
2-15 sep.
3-15june
4-None of the above

Answer - 15 oct

15th October is celebrated as National Women Farmer's Day or Rashtriya Mahila Kisan Diwas' in India. 


Question 4-Krishi Karman award started from which year?

1-2006-07
2- 2009-10
3-2010-11
4-2013

Answer - 2010 -11

Note 
Krishi Karman awards are given to Best performer States for raising country’s food grain production. 
It comprises of three awards for total food grain production and four awards for production of crops that constitute the food grain viz. rice, wheat,Coarse cereals & Pulses

Question5- Which of the fruit is capsule?
1-Beans
2-Mustard
3-Cotton
4-Wheat

Answer - Cotton 

Note :Capsule is a dry fruit which splits open to release the seeds. These plants all have fruit capsules: Cotton (Gossypium), Eucalyptus (Eucalyptus), Horse Chestnut (Aesculus hippocastanum), Jimson Weed (Datura), Mahogany (Afzelia), Witch Hazel (Hamamelis).

Question-6 Which crop is known as famine reserve?
1-Soybean
2-Maize
3-Millets
4-Sorghum

Answer - Millets

Question7-What is the number of Kisan Call Centre?
1-1800-180-121
2-1800-180-151
3-1800-180-1551
4-1800-1551

Answer-Kisan Call Center (1800-180-1551) The Department of Agriculture & Cooperation (DAC), Ministry of Agriculture, Govt. of India launched Kisan Call Centers on January 21, 2004 across the country to deliver extension services to the farming community.

Question8- 1st KVK of India was established at?
Bhopal
Navsari (Gujarat)
Fatehpur (Rajasthan)
Pondicherry

Answer - Pondicherry

Question9 -White rust of mustard is caused by?
Puccinia recondita
Albugo candida
Puccinia graminis
Puccinia arachidis

Answer - Albugo candida

Questions 10-Number of essential elements required for plant growth is?? 
1-12
2-16
3-17
4-19

Answer - 17

Question11-Black gram is originated in?
1-Indonesia
2-China
3-Tropical America
4-India

Answer - India

Question 12- Golden mahseer is species of ?? 

1-Sheep
2-Goat
3-Fish
4-Cow

Answer - Fish

Kalipatti is a variety of ?

Ber
Sapota
Litchi
Banana

Answer - Sapota


Question 14-What is the fraction of soil organic matter which is soluble both in alkali
and acid?

1-fulvic acid
2-hymatomelonic acid
3-humic acid
4-humin acid

Answer - Fulvic acid

The value of ESP in alkali soils is
always?
1-none
2->15
3-<15
4-any value

Answer - >15

The word 'Green revolution' was coined by ?
1-William Gaud
2-Robert McNamara
3-C. Subramaniamn
4-N.E. Borlaug

Answer - William Gaud

For Daily Agriculture quiz.   ... Subscribe us on YouTube. 






Comments

Popular posts from this blog

Seed Technology questions

Question 1- The seed Act' was passed in whichyear?1944195419661970Ans  - 1966Question 2  - Purity percentage of foundation seed?99.5%98%95%97%Ans - 99.5 %Question 3 -National Seed Research & Training (NSRTC) is located at  ? Lucknow DehradunVaranasiBhopalAns - VaranasiQuestion 4 - Tag Colour of Registered SeedOpal GreenPurpleGolden YellowWhiteAnswer - PurpleQuestion 5 -Tag Colour of Breeder Seed? Opal GreenPurpleGolden YellowWhiteAnswer- Golden yellowQuestion-6 Impurity percentage of Seed is called  as ? ImpurityBlockageDockageInertAnswer - DockageQuestion 7-Tag Colour of  Foundation Seed ? Opal GreenPurpleGolden YellowWhiteAnswer - WhiteQuestion 8-Tag Colour of  Truthfully labelled Seed? Opal GreenPurpleGolden YellowWhiteAns - Opal GreenQuestion 9 - Objectionable weed of wheat?Argemone mexiconaConvolvulus arvensisOryza sativaChicorum intybusAns- Convolvulus arvensis
Question 10 -Purity percentage of Certified seed?99.5%98%95%97%Ans - 99 %

Question 11-Concept of foundation see…

Agriculture GK Quiz | General Knowledge Quiz on Agriculture | QUIZ-2

Agriculture GK Quiz | General Knowledge Quiz on Agriculture | QUIZ-21- Pegging is the term related to which crop?

a-sugarcane b-maize c-groundnut d-cotton e-paddy


Answer -c-groundnut

2-Which of the following is low salt tolerant crop ?

a-onion b-potato c-brinjal d-strawberry e-garlic
Answer -Strawberry


3-NAIP(National Agricultural Innovation Project )was started by ICAR  in ?

a-2006 b-2005 c-2007 d-2008 e-2011

Answer -2006
4-Which is total root parasite ?

a-orobranche b-conophalis c-epitagus d-all of these e-none of these

Answer-All of these

5-Parbhani Kranti  is a popular variety of ?

a-brinjal b-pea c-potato d-chilli e-okra


Answer - Okra
6-Close planting of banana increase the incidence of ?

a-panama wilt b-bunch top c-finger top d-sigatoka leaf e-both 2 and 4

6-D- SIGATOKA LEAF SPOT
7-Bitterness in bitter gourd is due to ?

a-momordicin b-quercetin c-capascin d-none of the above e- all of the above

Answer -a-momordicin
8-The chaubattia paste is prepared from ?

a-copper sulphate and hydrated lime b-copper sulphate and ammonium carb…

Agriculture GK Quiz | General Knowledge Quiz on Agriculture | QUIZ-13

Agriculture GK Quiz | General Knowledge Quiz on Agriculture | QUIZ-13

1-Which of the following  animal has longest gestation (730) period ?

a-Elephant
b- Mare
c- Buffalo
d- Donkey

2-Liquid endosperm is present in the seed of

a- Maize
b- Mango
c-Coconut
d- Pea

3- Which of these is an early variety of cabbage ?

a-Chieftain
b-Early drum head
c-Pride of India
d- none of above

4- For removing chlorophyll it should be boiled in ?

a- Alcohol
b- Phenol
c-  KOH
D- None of above

5-Association of Fungi with roots of higher plants is known as ?
a- Algae
b-Mycorrhiza
c- Basidolichen
d-none of above

6-Mango Pulp preserved by ?

a-Benzoic acid
b-Salt
c-Sugar
d-KMS

7- Japanese White is a  variety of ?

a-radish
b-carrot
c-tomato
d-onion

8-celphos  is the commercial name of
a- aluminium phosphide
b-endoselfon
c-triazophos
d-none of above

9- Mausam Bhawan is located at

a- New Delhi
b- Bombay
c- Kolkata
d- Pune

10- Clove is
a- fruit
b- seed
c-Thalmus of flower
d-flower bud

ANSWERS
1-A
2-C
3-C
4-C
5-B
6-C