Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2018

Bsc agriculture entrance exam

Agricultural exams are held at national, state and university level to grant admission to the candidates in various undergraduate and postgraduate agricultural programmes in Indian agricultural universities. At the national level, ICAR is conducted and AGRICET, CG PAT, JCECE, MP PAT are conducted at the state level. The courses offered in agriculture have a great scope. They deal with food production, horticulture, rural economy and development, environmental health etc....... National Level Agricultural Entrance ExamsIndian Council of Agricultural Research (ICAR) – AIEEA UG | AIEEA PG | AICE SRF/JRF (PGS)State Level Agriculture Entrance ExamsAndhra PradeshAP Engineering, Agriculture and Medical Common Entrance Test (EAMCET)AGRICETChhattisgarhCG Pre Agriculture Test (PAT)Indira Gandhi Agricultural University (IGKV) CETJharkhandJharkhand Combined Entrance Competitive Examination (JCECE)MaharashtraMCAER Common Entrance Test (CET)Madhya PradeshMP Pre Agriculture Test (PAT)OrissaOrissa Un…

Agriculture GK Quiz | General Knowledge Quiz on Agriculture | QUIZ-4

Agriculture GK Quiz | General Knowledge Quiz on Agriculture | QUIZ-4 1-The relative proportion of  sand silt and clay is called a-soil texture b-soil structure c-soil aggregate d-soil taxonomy
2- which breed of buffalo has maximum amount of fat in milk a-murrah b-bhadawari c-jafravadi d-mehsana
3-Pusa Sanyog is a variety of a- bottle guard b-snake guard c-cucumber d-pumpkin
4-Shattering process is related to a-potato b-carrot c-reddish d-soyabean
5-black tip in mango is a physiological disorder due to  a-chloride toxicity b-carbon dioxide c-excess boron d-carbon monoxide

6- A phenomenon where a single gene has more than one phenotypic known as
a-pleiotropism
b-epistasis
c-hypostasis
d-isomerism

7-Which one of the following countries the farm gate milk price per litre is the highest
a-japan
b-canada
c-india
d-usa

8-pea seed will germinate best if soaked in a jar containing
a-H2
b-02
c-N2
d-SALT

9-Artocarpus heterophyllus is
a-aonla
b-plum
c-jackfruit
d-papaya

10- Soybean root type is

Agriculture GK Quiz | General Knowledge Quiz on Agriculture | QUIZ-3

Agriculture GK Quiz | General Knowledge Quiz on Agriculture | QUIZ-3 1-which one of the following is not a variety of mango? a-pairi b-arka puneet c-arka  aruna d- arka hans
2- national agriculture day is celebrated on a- 16 july b-1 july c-16 oct d-10 july
3-how many time in  a year MSP  is announced in India? a-01 b-02 c-03 d-04
4-Red flesh is a variety of a-mango b-guava c-grape d-tomato
5- Mildew in grape vine is caused by a-pseudococcus b-heteronychus c-xyleborus d-plasmopara
6-skiffing is practiced in which plantation crop a-tea b-coffee c-rubber d-cashwnut
7-"cricket ball" is an improved variety of a-guava b-litchi c-mango d-sapota
8-D-leaf is best indicator of nutrient status of a-pineapple b-banana c-ber d-mango
9-krishnabhog is a variety of  a-mango b-litchi c-grape d-rice
10- Which variety of amla is highly fibrous and suitable for pickles? a-krishna b-banarasi c-kanchan d-francis
answers 1-d-arka hans 2-a-16july 3-b-02 4-a-mango 5-d-plasmopora 6-a-tea 7-d-sapota …

Agriculture GK Quiz | General Knowledge Quiz on Agriculture | QUIZ-2

Agriculture GK Quiz | General Knowledge Quiz on Agriculture | QUIZ-21- Pegging is the term related to which crop?

a-sugarcane b-maize c-groundnut d-cotton e-paddy


Answer -c-groundnut

2-Which of the following is low salt tolerant crop ?

a-onion b-potato c-brinjal d-strawberry e-garlic
Answer -Strawberry


3-NAIP(National Agricultural Innovation Project )was started by ICAR  in ?

a-2006 b-2005 c-2007 d-2008 e-2011

Answer -2006
4-Which is total root parasite ?

a-orobranche b-conophalis c-epitagus d-all of these e-none of these

Answer-All of these

5-Parbhani Kranti  is a popular variety of ?

a-brinjal b-pea c-potato d-chilli e-okra


Answer - Okra
6-Close planting of banana increase the incidence of ?

a-panama wilt b-bunch top c-finger top d-sigatoka leaf e-both 2 and 4

6-D- SIGATOKA LEAF SPOT
7-Bitterness in bitter gourd is due to ?

a-momordicin b-quercetin c-capascin d-none of the above e- all of the above

Answer -a-momordicin
8-The chaubattia paste is prepared from ?

a-copper sulphate and hydrated lime b-copper sulphate and ammonium carb…

Agriculture GK Quiz | General Knowledge Quiz on Agriculture | QUIZ-1

Agriculture GK Quiz | General Knowledge Quiz on Agriculture | QUIZ-11-spice bag is usually used in the processing of  a-sauces b-jam c- pickles d-nectar e-honey
2-seed of rice is called  a-drupe b-berry c-caryopsis d-pod e-scutellum
3-Economic  part of  Alovera  is  a- root b-leaf c-stigma d-fruit e-thorns
4-Roasting coffee beans improve the content of  a-pantothenic  acid b-niacin c-riboflavin d-thiamine e-all of these
5-In reptiles and bird nitrogen is excreated in the form of a-urea b-uric acid  c-ammonia d-lipids e-protein
6-Swarna is the popular yielding variety of a-wheat b-rice c-sorghum d-maize e-soybean
7-International  Institute of  Horticulture  is a-italy b-brazil c-china  d-china e-none of these
8- which of the following compounds can make the colour of the soil white ? a-iron oxide b-nitrogen  c-phosphorus d-calcite e-glauconite
9-The crop grown for grain,green manure and fodder is a-lentil b-red gram c-chick pea d-cow pea e-maize
10-The indian seed act was enacted on  a-1948 b-1960 c-1966 d-1971 e-1988


ANSWERS1-A-SAUCES 2-C-CAR…